• j18397 05.12.2022 00:16

    Retinol

    Dobrý deň, chcem sa opýtať prečo uvádzate retinol ako ingredienciu s vysokým rizikom zatiaľ čo dermatológovia ospevujú retinol ako super ingredienciu a pozerala som aj iné stránky a aplikácie na skenovanie ingrediencií v kozmetike a tiež je všade retinol uvádzaný ako dobrá látka. Viem, že na retinol treba opatrne a postupne ale ak sa dodrží postup tak je veľmi prospešný pre pleť preto ma prekvapilo, že ho tu máte v červenej kategórii, alebo je za retinolom niečo iné čo predstavuje riziko pre pleť alebo zdravie? Ďakujem za odpoveď.

  • mery 05.12.2022 12:29

    Dobrý deň, ďakujeme za otázku. Údaj pochádza z databázy EWG, ktorá zaradila zložku medzi "vysoko rizikové" t.j. zložky, ktorým treba venovať zvýšenú pozornosť, lebo predstavujú riziko pre ľudské zdravie alebo životné prostredie.


    "Retinol je silná forma syntetického vitamínu A. Údaje zo štúdie FDA naznačujú, že retinoidy môžu urýchliť vývoj kožných nádorov a lézií na koži vystavenej slnku. FDA, nórske a nemecké agentúry zodpovedné za kontrolu liečiv vyjadrili obavu, že denná aplikácia krémov s vitamínom A na pokožku môže prispieť k nadmernému príjmu vitamínu A u tehotných žien a iných skupín".


    Štúdie sa pri hodnotení retinoidov zhodujú a všeobecne platí pravidlo, že nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy. Môžu totiž nepriaznivo ovplyvniť vývoj plodu a zvýšiť riziko malformácií (vrodených srdcových chýb). Opatrnosť je teda na mieste.


    Doplníme tieto informácie do popisu retinoidov pre lepšie pochopenie. Ďakujeme za upozornenie!


    Údaje z EWG však nezohľadňujú reálnu koncentráciu produktu, akým spôsobom je človek vystavený danej zložke, zdravotný stav ani vek človeka. Niektoré zložky sú preto zbytočne démonizované (napr. "červená" parfumácia na poslednom mieste v zložení). Informácie o rizikách zložiek (označené zelenou, žltou a červenou farbou) majú iba orientačný charakter, nemusia sa týkať každého.


  • j18397 07.12.2022 23:31

    Ďakujem za vysvetlenie :)

Pridať odpoveď