• Naty 10.03.2022 17:43

    Uzavreté komedóny?

    Ahojte, myslím že trpím upchatými, zavretými komedónmi, nevedela mi s tým pomôcť ani dermatologička, tak som sa rozhodla to vziať do vlastných rúk, naučila som sa veci o skincare, ale ani po rokoch snaženia mi stále nič nepomáha. Možno dôležitým detailom je že mi diagnostikovali zlatého stafylokoka na povrchu dlaní a takisto na krčných mandliach, ktoré mi však vybrali s nádejou že mi zmiznú aj "komedóny" ale tak sa nestalo. Mám kombinovaný/mastný typ pleti, na odličovanie používam najprv garnier micelarnu vodu 3in1 , po nej cerave foaming cleanser. Dvakrát do týždňa používam catrice aha bha toner. Momentálne používam krém mixa hyalurogel light a opaľovací krém sun dance kids spray solare spf 50.

    Za posledné 2 roky som vyskúšala retinol, ktorý mi ani po troch mesiacoch nepomohol, kyselinu azelaovú najprv v podobe krému a potom neskôr skinoren na predpis od dermatologičky, kyselinu salicylovú aj silnejšie exfolianty. Používam nekomedogénne produkty ale vyrážky podobné komedónom u mňa stále ostávajú po celej tvári, niekedy sa zapália a potom ešte bojujem s hyperpigmentaciou. Už si s tým neviem pomoci.

    Za každú radu ďakujem

  • Naty 10.03.2022 17:57

    Pre referenciu pridávam aj foto

  • emaluk 10.03.2022 20:39

    Ja by som sa asi vykaslala na drogeriu a isla do nejakej pokrocilejsej kozmetiky. Ak ti teda neprinasa ziadne pozitivne ucinky... Tten opalovaci krem ti neupchava pory nahodou? Zlozenie som nenasla ani na stranke DM, das sem foto? Aky retinol si skusala?

  • martinaps 11.03.2022 09:17

    Akne riesim uz od puberty. Najprv som samozrejme skusala pouzivat klasicke pripravky z drogerie na aknoznu plet. Vyhodene peniaze a takmer absolutne ziadny efekt, neskor som presla na korejsku kozmetiku a The ordinary. Plet sa mi zacala zlepsovat, ale trvalo to straaaasne dlho, mozno aj 3 mesiace, kym sa moja plet spamatala. Dalsi moj pokus bol zmenit stravu, nejest biele pecivo, mliecne veci. Ziadny efekt. Nakoniec som zasla za koznou, ktora mi predpisala DUAC gel a moja plet je o 90% lepsia. Lutujem iba to, ze som k nej nesla skor. Ak ta to zaujima, popisem ti moj kazdodenny ritual s pletou.

  • Naty 11.03.2022 12:57

    Retinol som mala nacomi 1 % a pridávam fotku zloženia opaľovacieho krému aj keď si nemyslím že by to bolo ním keďže som doteraz používala opaľovací krém uriage 50 ktorý bol označený ako nekomedogénny. Zloženie všetkých produktov sa snažím stále kontrolovať pred kúpením na stránke incidecoder aby som zistila či upchávajú póry alebo či môžu spôsobiť iritáciu. Ďakujem za odpovede

  • mery 11.03.2022 14:21

    Ahoj! Kedysi som mala veľmi podobné komedóny na čele a lícach. Chodila som na chemické peelingy (50-70% kyselina glykolová), ktoré pomáhali, ale vždy len krátkodobo, komedóny sa vždy vrátili. Neskôr som začala používať produkty s veľmi šetrným zložením a experimentovať s retinoidmi.


    Napr. prestala som používať produkty, ktoré obsahujú parfumáciu alebo esenciálne oleje (citrusové mi vadia asi najviac zo všetkých), vyvolávali iritáciu a zhoršovali zápalové procesy mojej pleti. Zameriavam sa hlavne na upokojenie a nie vysušenie - milujem produkty so zeleným čajom napr. tento toner mi veľmi pomáha s reguláciou mazu, alebo so zložkou mugwort - aloe sa môže schovať v porovnaní s touto zložkou, táto esencia je napríklad super. Exfoliujem s kyselinou salicylovou - tento exfoliant od Paulas Choice dokáže udržať moje komedóny (najmä tie otvorené) pod kontrolou. Na hydratáciu používam ľahké gél-krémy s acne-friendly zložkami (niacinamid, centella, alantoín, zelený čaj, zinok, skvalán, jojobový olej, sladké drievko, čajovníkový extrakt atď.)


    Ja by som to nevzdala s retinoidmi. Vyskúšaj niečo s retinalom. Ide o najsilnejšiu formu retinoidov, ktoré dokážete kúpiť bez lekárskeho predpisuJedna štúdia (síce subjektívne hodnotená) skúmala znášanlivosť a účinnosť produktu s 1 % retinaldehydom a 6 % kyselinou glykolovou v liečbe akné. Dospelo sa k záveru, že táto kombinácia bola veľmi dobre tolerovaná a rovnako efektívna ako štandardné lieky na predpis proti akné – napríklad benzoylperoxid či antibiotiká.


    Napríklad tento retinal od Geek and Gorgeous je výborný, neporaziteľný pomer cena – kvalita.


    Problémy s akné, ako aj liečbu je vhodné konzultovať s dermatológom, prípadne zájsť aj za gynekológom či endokrinológom (hormonálny profil a testy).Možno budeš potrebovať lieky, aby bola celková liečba úspešná. Hlavne to nevzdaj 🖤

  • mery 11.03.2022 14:25

    Btw komedogenitu zložiek vieš skontrolovať aj na LaKrem :)

  • Naty 11.03.2022 18:26

    Ďakujem veľmi pekne za rady ❤️, určite mám v pláne v blízkej dobe zájsť ešte za inými dermatológmi a znova vyskúšať renitol.

Pridať odpoveď