• kikatothova 04.08.2021 09:37

    Zázrak na akné?

    Mám 24 rokov a stále ma trápi problematická pleť a akné, ale v posledných rokoch už len na brade a sánke. Vyrážky nemám nejaké veľké alebo cystické, ale skôr také tie menšie s čiernou alebo bielou hlavičkou. Vyskúšala som rôzne značky kozmetiky z lekárne, od kožnej, zo zahraničia atď. Všetko zabralo len na čas. Ako to riešite vy? Čo vám pomáha? Poraďte, už som zúfalá :’(

  • miskabeniakova 05.08.2021 13:44

    bolo by fajn vediet, ze ako vyzera tvoja aktualna rutina ?

  • kikatothova 05.08.2021 14:28

  • mery 06.08.2021 10:11

    Skúšala si už retinoidy? V liečbe ľahších až miernych foriem akné sú účinné aj voľnopredajné varianty (napr. od La Roche Posay, Medik8, The Ordinary, Inkey List atď.) budú mať menší vplyv ako retinoidy na predpis (napr. Differin) a dosiahnutie požadovaných výsledkov môže trvať dlhšie. V každom prípade to závisí od závažnosti akné. Najlepšie je poradiť sa s dermatológom o postupe liečby :)

  • kikatothova 10.08.2021 10:50

    Mam vyskusany retinol od balea, ale nerobil mi dobre :(


    https://www.lakrem.sk/p/balea-pletove-serum-s-retinolom-beauty-collagen-9047

  • katarina 19.08.2021 14:06

    Dlhodobé, najmä dospelácke akné patrí určite do rúk dermatológa. Ide o najlacnejšiu alternatívu, ak vezmeš do úvahy, koľko peniažkov investuješ do kozmetických produktov z drogérie či z lekárne a efekt takmer žiadny... Ja som dlho riešila svoju problematickú pleť (od 7. triedy na ZŠ až do svojich 27 rokov). Moje zúfalstvo bolo obrovské, v tých 27 rokoch to tiež nebolo úplne katastrofické ako v puberte, ale presne ako píšeš, hlavne išlo o akné na sánke, brade, niekedy okolo úst aj na čele. V puberte mi dermatologička predpísala desiatky produktov (zinerit, duac gel, rôzne roztoky namiešané v lekárni, skinoren, dalacin T atď.), potom som sa situáciu snažila vyriešiť antikoncepciou, ktorá cielila na elimináciu akné, no keď som ju vysadila (a vlastne aj počas jej užívania to nebolo bohviečo :D )moja pleť sa celkom "zrútila" a vytvorili sa mi boľavé vyrážky kade-tade po tvári. Znova som teda šla k dermatológovi, ale s jasným plánom, že ak to bude možné a moje telo zvládne liečbu, skúsim orálny izotretinoín. Najprv mi však predpísal differin a rozex (mám rozaceu), aby sa uistil, či pokožka reaguje na ľahší typ liečby. No po mesiaci sa nič nezmenilo a tak som sa po dôkladných krvných testoch začala liečiť s izotretinoínom. Trvalo to pol roka a absolútne to neľutujem. Čo je však dôležité - nie pre každého je táto liečba a nie každý dermatológ ju predpíše. Ale pre mňa znamenala koniec akné po mnohých rokoch... už je to rok, čo som ukončila liečbu a vyrážka ma prekvapí iba sem-tam (pred menzesom, počas plodných dní)... Treba zvážiť všetky pre a proti, a ak sa po konzultácii s dermatológom budeš na to cítiť, skús :) Viac o liečbe s izotretinoínom nájdeš aj v linku TU. Držím palce!

Pridať odpoveď