Allantoin

V našej databáze sa nachádza 1518 produktov s touto zložkou.

Známe aj ako:

  • Alantoín

Funkcia:

  • Pleti identické zložky - prirodzene sa nachádzajú v pleti alebo napodobňujú správanie zložiek v pleti
  • Upokojujúce zložky - pomáhajú upokojiť podráždenú pokožku
  • Zvlhčovače/Humektanty - zadržiavajú a uchovávajú vlhkosť v pokožke a vo vlasoch

Škodlivosť EWG:

Nízke riziko

Vhodné:

Mastná pleť
Citlivá pleť

Popis zložky:

Čo to je a čo robí: Alantoín je zložka starostlivosti o pleť, ktorá pomáha hydratovať a  upokojiť pleť. Ide o extrakt z rastliny skorocelu, ktorá je pôvodom z Európy a Ázie, no možno ho získať aj z repy, pšeničných klíčkov, harmančeka a zo semien tabaku. Existuje aj syntetický alantoín, ktorého produkcia predstavuje udržateľnejší prístup k získavaniu prísad.
 
Tradične sa používa v bylinnej medicíne na zmiernenie podráždenia a na podporu hojenia drobných poranení a opuchov. Môže mať aj ďalšie výhody v podobe stimulácie a opravy kožného tkaniva. Pozitívom je tiež to, že pomáha zmierniť nepríjemné reakcie pokožky na aktívne zložky. Hoci neexistuje rozsiahly zdroj štúdií vykonaných o tejto zložke, štúdie, ktoré boli vykonané, podporujú zvlhčujúce a potenciálne liečivé schopnosti alantoínu.
 
A hoci neexistujú žiadne recenzované štúdie, ktoré by podporili tvrdenia, že alantoín pomáha exfoliovať pokožku, často sa nachádza v produktoch na exfoliáciu. Niektorí dermatológovia uvádzajú, že sa zlepšila obnova kožných buniek a rozjasnil sa tón pleti u pacientov, ktorí používali produkty s alantoínom.

Vedľajšie účinky: Alantoín sa považuje za bezpečnú zložku. V kozmetike sa používa v koncentrácii do 2 %.

Pre koho je vhodný: Je ideálne pre suchú a podráždenú pleť, no určite si svoje miesto nájde v rutine každého z nás, pretože je nedráždivý, upokojujúci a hydratujúci. Často sa používa so silikónmi a s inými emolientmi vo formuláciách na redukciu jaziev.