Glycolic Acid

V našej databáze sa nachádza 181 produktov s touto zložkou.

Známe aj ako:

  • Kyselina glykolová

Funkcia:

  • Exfoliačné zložky - pomáhajú odstrániť odumreté pleťové bunky z povrchu pokožky
  • Pufračné zložky - udržiavajú správnu rovnováhu kyslosti/zásaditosti produktu

Škodlivosť EWG:

Stredné riziko

Vhodné:

Mastná pleť
Citlivá pleť

Popis zložky:

Čo to je: Je najviac skúmaná AHA kyselina. Je najmenšia a najjednoduchšia spomedzi AHA kyselín a prirodzene sa vyskytuje v hroznovej šťave, v šťave z cukrovej trstiny, v cukrovej repe a listoch popínavky virgínskej, no najčastejšia verzia používaná v kozmetike je syntetická. Ideálna koncentrácia na domáce použitie by mala byť v rozmedzí od 4 – 10 %.

Čo robí: Jemne odstraňuje odumreté kožné bunky na povrchu pokožky a podieľa sa na produkcii vlastného kolagénu, čo vedie k pevnejšej a mladšej pokožke. Okrem toho redukuje rôzne druhy pigmentácií, lieči suché škvrny na koži, zvyšuje hydratáciu pokožky, a hoci nie je hlavnou zložkou na liečbu akné, niektoré štúdie ukazujú, že môže zlepšiť stav problematickej pleti.

Vedľajšie účinky: Kyselina glykolová zvyšuje citlivosť pleti na slnko, takže nezabúdajte na SPF. Ak použijete silnejší produkt, na začiatku sa môže objaviť pocit štípania a pálenia (po čase by si pleť mala zvyknúť). Ak je vaša pleť veľmi citlivá alebo náchylná na rozaceu, kyselina glykolová zrejme nebude pre vás, vyberte si jemnejšie varianty BHA alebo PHA kyselín.

Pre koho je vhodná: Je vhodná najmä pre ľudí so zmiešanou alebo mastnou pleťou, pre tých, ktorých trápia pigmentové škvrny, prípadne akné.