Citric Acid

V našej databáze sa nachádza 3154 produktov s touto zložkou.

Známe aj ako:

  • Kyselina citrónová

Funkcia:

  • Pufračné zložky - udržiavajú správnu rovnováhu kyslosti/zásaditosti produktu

Škodlivosť EWG:

Nízke riziko

Vhodné:

Citlivá pleť

Popis zložky:

Čo to je: Používa sa v malých množstvách na úpravu pH produktov a zároveň ide o exfoliant, keďže patrí medzi AHA kyseliny. Získava sa z citrusových plodov.

Čo robí: Chráni receptúry kozmetických produktov pred príliš zásaditými vlastnosťami. V určitých koncentráciách a v správnom zložení môže exfoliovať pokožku. Doterajší výskum sa však zaoberal vyššími koncentráciami (napr. 20 %), než aké sa bežne používajú v starostlivosti o pleť. Okrem toho sa v štúdiách ukázalo, že iné AHA kyseliny – hlavne mliečna a glykolová (je za nimi oveľa viac výskumov) – sú účinnejšie a je menšia pravdepodobnosť, že vás budú štípať na pokožke. Hoci je menej účinná ako ostatné AHA kyseliny, môže byť užitočná prísada v zmesi kyseliny mliečnej alebo glykolovej. Skôr sa však používa v malých množstvách ako pomocná zložka na úpravu pH produktov.

Vedľajšie účinky: Môže potenciálne podráždiť pokožku, takže by si na ňu mali dávať pozor ľudia s citlivou pokožkou alebo so zápalovými ochoreniami kože. Nezabudnite na SPF, pretože zvyšuje citlivosť pokožky na slnko.

Pre koho je vhodný: Vo všeobecnosti v menších koncentráciách vyhovuje všetkým typom pleti, no ak máte citlivú pokožku, buďte obozretní.