Čítať zloženie sa oplatí - zloženie (INCI) a EWG index

Zdravie

Aktualizované 02.07.2020

Čítať zloženie sa oplatí - zloženie (INCI) a EWG index
Zo zákona musia byť všetky použité ingrediencie napísané na každom kozmetickom produkte. No povedzme si úprimne - kto dokáže bezchybne dešifrovať každú jednu zložku? Naučiť sa správne dešifrovať zloženie si vyžaduje veľa času a úsilia, a preto sme tu my v Lakrem redakcii, aby sme vám uľahčili tento proces. Teší nás, že rastie počet uvedomelých beauty nadšencov ktorých okrem pekného balenia zaujíma aj reálny obsah produktov a preto veríme, že nasledujúce riadky si s radosťou osvojíte, aby sa vaša pleťová starostlivosť stala ešte lepšou a účinnejšou.

Čo je INCI a prečo by sme ho mali čítať

INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) sú systematické medzinárodne totožné názvy kozmetických zložiek. Ide o zoznam zložiek, ktoré obsahuje určitý kozmetický produkt a zvyčajne ho nájdeme na kozmetických krabičkách či obaloch produktov zo zadnej strany. Nachádzať sa môže aj na pribalenom letáku či pod etiketou - to zistíte pomocou nakreslenej šípky. Rovnako ako pri potravinách, aj pri kozmetike musí výrobca uvádzať zložky, ktoré boli pri výrobe použité, ak chce produkt predávať ďalej. Prírodné zložky sú celosvetovo označené ich latinskými názvami a na tie syntetické sú použité ich vedecké názvy. Napríklad taký jojobový olej nájdete pod názvom Simmondsia chinensis (Jojoba) Seed Oil. Latinské názvy sú zvyčajne doplnené pomocnými anglickými názvami v zátvorke, pre lepšie porozumenie. Syntetické zložky sa uvádzajú v angličtine, napríklad Cetearyl Alcohol alebo Synthetic Beeswax.

Zoznam INCI by ste mali čítať najmä z týchto dôvodov

- Precitlivelosť a alergie - ak ste alergickí alebo citliví na nejakú ingredienciu, tým, že si prečítate zoznam ingrediencií si ju určite všimnete a tým pádom sa vyhnete rôznym nepríjemnostiam.
- Osobné preferencie - možno sa snažíte vyhýbať parabénom, silikónom či dráždivým surfaktantom. Ak si prečítate zloženie, môžete zistiť, ktorý produkt bude lepšie vyhovovať vašim potrebám.
- Efektivita - skutočne sa v danom produkte nachádza spomenutý vitamín či kolagén, alebo ide iba o marketingový ťah? Pozrite si zloženie a dozviete sa to.
- Kópia - našli ste ingrediencie, ktoré vám 100% vyhovujú, no produkt sa vám zdá príliš drahý? Nezúfajte, pomocou zoznamu ingrediencií viete veľmi ľahko nájsť lacnejšiu verziu vášho obľúbeného kozmetického pomocníka.



Poradie zložiek

Ingrediencie sú zoradené od najväčšej gramáže až po najnižšiu. V kozmetike zvykne byť na prvom mieste “Aqua”, čiže čistá voda. Je to z dôvodu, že väčšinou 60-70% produktu obsahuje práve prvá zložka, zatiaľ čo druhá až piata zložka tvoria asi 20-30%. Posledných 7 až 10 ingrediencií tvorí iba 1 až 0,001% zloženia produktu. Na poslednom mieste v zozname sa uvádzajú farbivá, konzervanty a vône.

Prvých 4-5 zložiek býva v kréme kľúčových a určujú jeho formulu. Neznamená to však že iné látky v menších množstvách sú neúčinné alebo neškodné, nakoľko niektoré zložky sú veľmi aktívne aj v malom množstve - napríklad retinol (vitamín A) je aktívny už od 0,01%. V malých množstvách je nápomocný pri aknóznej a zrelej pleti, ale pri vyššej koncentrácii pleť dokáže poškodiť.
 

Nájdeme však aj výnimočné prípady, kedy je zoradenie zložiek kozmetického produktu pozmenené:

-Ak ide o ingrediencie s koncentráciou nižšou ako 1%, ich rozloženie môže byť ľubovoľné.
-Farbivá v kozmetike môžu byť rozložené rôzne, až po všetkých nefarbivých zložkách a umiestňujú sa na koniec zoznamu.
 

EWG index - stupeň škodlivosti zložiek v kozmetických výrobkoch

Určite ste si všimli, že na Lakrem sú zložky označané rôznymi farbami. Farebné označenie zložiek indikuje stupeň škodlivosti na zdravie na škále od 1 (nízke riziko) do 10 (vysoké riziko). Údaje čerpáme z databázy Skin Deep®, ktorá je celosvetovo uznávaná stupnica na hodnotenie bezpečnosti kozmetiky. Databázu spravuje nezisková organizácia Environmental Working Group(EWG). V celkovom hodnotení zložiek sa berie do úvahy karcinogénnosť produktu (Cancer), vývojová a reprodukčná toxicita (Developmental & reproductive toxicity), alergie a imunotoxicita (Allergies & Imunotoxicology).Na Lakrem nájdete tieto údaje v nasledujúcej podobe:

Čo znamenajú farby zložiek?

červená -  vysoké riziko pre zdravie (cca. 7-10)
oranžová - stredné riziko pre zdravie (cca. 3-6)
zelená -  nízke riziko pre zdravie (cca. 1-2)
šedá - chýbajúce údaje/nedostatok informácií

Ako interpretovať tieto farby?

Existuje veľa ďalších faktorov a stupníc, ktoré možno zohľadniť v súvislosti s výberom kozmetiky napr. komedogénny index (stupeň upchávania pórov) alebo iritačný index. Napríklad EWG skóre kakaového masla je 1 (veľmi nízke riziko), ale jeho komedogénny index je 4 z 5. EWG je však jedna z najčastejšie citovaných databáz a v každom prípade by mohla slúžiť aspoň orientačne. Zložky s vyšším rizikom (červené) nachádzajúce sa na začiatku INCI si zaslúžia oveľa väčšiu pozornosť ako tie, ktoré sú na konci.

Tipy na identifikáciu zložiek a ako ich nájsť v INCI

Silikóny

Označujú sa v kozmetike aj ako polysiloxány a v bežnej kozmetike ich nájdete v zložení s koncovkami -thicone, -icone, -siloxane, -silane či -thiconol. Kozmetické firmy ich využívajú najmä pre ich vyhladzujúce schopnosti a nájdete ich v takmer všetkých produktoch - pleťových a telových krémoch, sérach, šampónoch, kondicionéroch či rôznych stylingových produktoch.


Parabény

Patria medzi bežne používané kozmetické konzervanty, ktoré zabraňujú vzniku plesní a premnoženiu mikroorganizmov v kozmetických výrobkoch. Najčastejšie sa v zložení stretnete so “známou štvoricou”, do ktorej patrí Methylparaben, Etylparaben, Propylparaben a Butylparaben.


Sulfáty

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES) sú sulfáty, vďaka ktorým naša kozmetika krásne pení. Ide o kontroverzné zložky a preto sa občas skrývaju pod názvom Sodium Dodecyl Sulfate, Sulphuric Acid alebo Sodium Salt. K nájdeniu sú vo väčšine mydiel, šampónoch, penách, či iných kozmetických prípravkoch.


Parfum

Táto zložka je zvyčajne zložená z niekoľkých ďalších látok. Aj keď sa zloženie produktov uvádzať musí, v tomto prípade ide skôr o “tajný recept”, kde môže výrobca ukryť rôzne zložky, aby sa predišlo kopírovaniu jeho formulácie. Schovať tam môže napríklad konzervanty či špecifické látky, ktoré sú slovom “Parfum” kamuflované. Parfum obsahuje väčšina výrobkov na trhu a nájdeme ho pod aj pod názvom Perfume, Fragrance alebo Aroma.


Vitamín A

Vitamín A v kozmetike zlepšuje vzhľad suchej alebo poškodenej pokožky, znižuje jej olupovanie a prinavracia pružnosť. Jedná sa o významnú zložku pri tvorbe nových kožných buniek. Nájdete ho v INCI ako Retinol, Retinyl Palmitate, Retinyl Aldehyde známa aj ako Retinal alebo Retinaldehyde (bez lekárskeho predpisu dermatológa) alebo Tretinoin alebo čistá kyselina retinová (iba s lekárskym predpisom).


Vitamín B

Vitamín B tvorí skupina viacerých vitamínov, pre potreby kozmetiky sú najčastejšie využívané B3 - Niacinamide a B6 - Pyridoxín. Vitamín B3 obnovuje pokožku, znižuje hyperpigmentáciu a zlepšuje jej celkový vzhľad, zatiaľ čo vitamín B6 vyrovnáva produkciu mazu a znižuje nadmernú mastnotu.


Vitamín C

Vitamín C alebo kyselina askorbová je jeden z vitamínov, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vytvoriť a je nutné ho do tela dodávať pomocou ovocia a zeleniny, kde sa prirodzene nachádza. Vitamín C pôsobí v najvrchnejších vrstvách pokožky proti starnutiu, chráni ju a ošetruje pri nadmernom UV žiarení a vonkajším znečistením.  Vitamin C má veľa podôb, v zložení sa skrýva väčšinou pod názvom Ascorbic acid. Iné formy vitamínu C: Magnesium Ascorbyl phosphate, L-Ascorbic Acid, Tetrahexyldecyl Ascorbate, Ascorbyl Palmitate, Ascorbyl Glucosamine,  Ascorbyl Tetraisopalmitate.


AHA kyseliny

Tieto kyseliny sú známe tým že exfoliujú vrchné kožné bunky, čím napomáhajú obnove pleti. Zlepšujú celkovú štruktúru pleti, redukujú rozšírené póry a stimulujú tvorbu kolagénu. V zložení sa dajú vyhľadať pod týmito názvami - Glycolic Acid (kyselina glykolová), Lactic Acid (kyselina mliečna), Mandelic Acid (kyselina mandľová), Citric Acid (kyselina citrónová), Tartaric Acid (kyselina vínna) a Malic Acid (kyselina jablčná).


BHA kyseliny

V kozmetike je najviac známa ako kyselina salicylová. Exfoliuje pleť na povrchu a účinne preniká do pórov, čiže čistí aj tie. Nájdete ju pod názvom Salicylic Acid.


Kyselina azelaová

Táto kyselina je efektívna najmä pri riešení problémov s akné, zápalmi a hyperpigmentáciou. Je antibakteriálna, na pleti pomáha zmierňovať zápal a odstraňuje odumreté kožné bunky, vďaka čomu zabraňuje ďalšiemu vzniku akné. V zložení ju nájdete pod názvom azelaic acid. V INCI je uvedená ako Azelaic Acid.


SPF

Základné info o SPF určite poznáte - ide o zložky, ktoré chránia pokožku pred poškodením UV lúčmi. V chemických ochranných opaľovacích prípravkoch nájdete ingrediencie ako napríklad Tinosorb S a Tinosorb M, Mexoryl SX, Oxybenzone, Octinoxate, Avobenzone, Titanium Dioxide, Zinc Oxide či PABA a Trolamine Salicylate PABA.